Slovenian scientist and archeologist Andrej Pleterski

Slovenian scientist and archeologist Andrej Pleterski

edited January 19 in Slovenia
There is his great work about origin of Slavs, and i suggest it to all South Slavic members. Unfortunatly there is no English version... At least i didn't find it.

Here is a link: http://hrcak.srce.hr/file/241892  

Comments

 • "Kod Slavena je karakteristična velika asimilacijska moć kojom su tijekom vremena pokorili većinu Balta, brojne finske narode i ostale susjede (npr. Ante, Hrvate i Bugare)..."

  ???


 • @balkanizer haven't read it, but it maybe refers to Iranian origin of Croats and Serbs theory. According to that theory Croats were an Iranian tribe that came in contact with Slavs and was assimilated keeping only it's name. There's pretty much same theory for Serbs too.
 • @Dušan

  Ne. Ja sam ga pročitao, ovlaš doduše. Nema baš puno smisla, jer u ostatku članka se podrazumijeva diferencijacija po dolasku na Balkan.  
 • @balkanizer
   Na sličan način možemo zamisliti i slavenizaciju Hrvata, ako je iransko osobno ime Horoathos na antičkom natpisu iz Tanaisa kod ušća Dona, zaista prvi zapis njihova imena84, za koji je i R. Katičić tvrdio da je najmanje nevjerojatno iransko85. 

  I just typed iransk in the find bar.
 • Ma ne znam. Teško je reći da li se članak bavi  diferencijacijom, ili asimilacijom drugih naroda ili.. It's all over the place.
 • edited January 19
  I just typed iransk in the find bar.

  OK. znači Srbi i Slovenci su jedini pravi Slaveni na Balkanu. Ovo ostalo je sve asimilirano :D :D :D
 • @balkanizer sve su to Slovaci što se mene tiče :D :D :D
 • @balkanizer

  >"Kod Slavena je karakteristična velika asimilacijska moć kojom su tijekom vremena pokorili većinu Balta, brojne finske narode i ostale susjede (npr. Ante, Hrvate i Bugare)..."

  Citirat ću ćime se vodio autor; 

  "Na sličan način možemo zamisliti i slavenizaciju Hrvata, ako je iransko osobno ime Horoathos na antičkom natpisu iz Tanaisa kod ušća Dona, zaista prvi zapis njihova imena84, za koji je i R. Katičić tvrdio da je najmanje nevjerojatno iransko"


 • @balkanizer

  >Teško je reći da li se članak bavi  diferencijacijom, ili asimilacijom drugih naroda ili...

  Članak je uglavnom osvrt na rad Florina Curte (The Making of Slavs) u kojem je on iznio masu tvrdnji da Sloveni nisu postojali uopšte prije nego su stvoreni od Bizantije, u njihove sopstvene svrhe. Curta se vodio arheološkim ostacima i kulturama na prostoru istočne Evrope i tako nekako došao do zaključka da se Sloveni odjednom pojavljuju kao velika masa, što bi značilo da nisu nastali prirodnim putem, niti imali sopstveni identitet prije hrišćanstva već da su zapravo rezultat miješanja komšija. 
Sign In or Register to comment.