#410493

Anonymous

Кнежеви и архонти тога времена су били наследни и самостални у унутрашњој управи. Цар Самуило је био син брсјачког кнеза Николице.  Тачност овог исказа, потврђује натпис цара Самуила из 6501. или 992-3., „рабу божијем“, који је био  узидан у цркви села Герман на  Преспанском језеру. Представља врсту спомен плоче, подигнуту оцу Николи, мајци Рисими и брату Давиду. Самуило је из престонице у Охриду покушао да присаједини српска племена, која су живела у Епиру, Тесалији, Егејској Македонији и Пелопонезу. Самуилова Македонија је била центар окупљања српских племена. Њему је више било стало да присаједини српска племена Милинга и Језераца са Тајгета на Пелопонезу,[3] него да освоји простор некадашње Дунавске Булгарске.

Од 986. до 1000. Бугари су били у саставу македонске царевине, али Самуило Дунавску Бугарску није ни бранио и она је била под Ромејима. Лав Ђакон, ромејски историк савременик, каже да су Мижани (Међани, односно Меди) за време цара Василија II и његовог боравка у Азији, тј. од лета 976. за више година ужасно пустошили Македонију. Св. Фотије исто каже: народ Мижана (Меда) побуни се против Ромеје, а М. Аталиота у 11 веку сведочи да је власт Ромеја у Македонији (Ematia) била кратка века. Дукљанин такође разликује ове устанике од Бугара и назива их „Бугарини“.

http://vesnik.net/%D0%BE-%D0%B1%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B0/

""""Самуило jе кренуо да проширује своје земље користећи се унутрашњим сукобима у Византији и њеном заузетошћу на другим странама,првенствено побунама у Малој Азији(побуна Варде Склира). Већ 979.године продире у Тесалију и неуспешно опседа Ларису,међутим град већ 983.године успева да заузме,преселивши тамошње Словене у Македонију.Ширење словенског устанка приморало је младог цара Василија II да 986.године крене на Софију,која је тада била најисточнији Самуилов посед.Међутим,Византинци нису отпочели опсаду града већ су задовољили блокадом коју су после три недеље морали да подигну због недостатка хране и повуку се ка Цариграду.Током повлачења словенска војска их је,предвођена самим Самуилом,сачекала у кланцима Тројанових врата(битка код Тројанових врата) и разбивши 17.08.986.године у потпуности византијску војску.Последица овог пораза било је избијање грађанског рата у Византији који је паралисао сваки покушај да се устанак угуши.Василије је након три године сукоба уз помоћ Руса успео да поврати контролу над Царством,али је за то време Самуило је направио поход на запад заузевши скоро све српске земље(Дукљу,Травунију,Босну,Рашку),да би 989.године заузео Бер и Српчиште(Србицу).Приликом заузимања Дукље заробљава Јована Владимира, али га врло брзо враћа на дукљански престо као мужа своје ћерке Косаре и свог зета.Већ наредне године Самуило осваја Епир и драчку тему,припојивши својој држави и сам Драч,који му је највероватније предао његов таст и управник града Јован Хрисилије"""""