#431086

Anonymous
Quote:
These are well sourced Greek colonies, not some "so called". Your try to prove "makedonizam" of Greek city Edessa is pure ignorant propaganda, as your quazi-history needs to prove that Pela (capital of Philip of Macedon) is actually "Makedonska" capital.
On a similar occasion on internet I have also read that pure "Makedonsko" village in Greece is "Kara-Džumali".
Why do you need to write such garbage in thread about Odessa ?

"During the Hellenistic period, following the death of Alexander the Great, considerable numbers of Assyrians, Jews, Egyptians, Persians, Parthians, Armenians, and a number of other ethnic groups along the Balkans, Black Sea, South-Eastern Mediterranean, Anatolia, Middle East and Central Asia were Hellenized. "
http://en.wikipedia.org/wiki/Hellenization

Воден (грчки: Έδεσσα, до 1923: Βοδενά) — град во Егејска Македонија, северозападно од Солун, или поточно во округот Постол. Населението брои 18.253 жители (2001). Преку железничка пруга Воден е поврзан со Лерин и Битола кон запад, додека пак со Солун кон југоисток. Во непосредна близина на градот се наоѓаат неколку природни езера и водопади, кои се голема туристичка атракција. Воедно, поради неговата околина се претпоставува дека го добил името Воден. Исто така и низ самиот град течат голем број на поточиња.

…..Македонците во Воден и Воденско[уреди]
Во градот и неговата околина денес живеат голем број на Македонци и македонскиот јазик сѐ уште се зборува во меѓусебната комуникација во повеќе воденски села и во самиот град Воден, а преку репортажа на весникот „Време“ Македонците од Воден и Воденско јавно ги искажале своите маки за изумирањето на македонскиот јазик меѓу младите и за зачувувањето на македонските традиции во воденските села.. Македонската организација и политичка партија Виножито планирала да отвори македонски културен центар во градот, но тоа било спречено од грчките власти кои не го признаваат македонското малцинство во Егејска Македонија. Партијата Виножито својата прва седница на Централниот совет ја одржала токму во Воден на 26 јануари 1997.
http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD

Воден / City of Voden
https://mk-mk.facebook.com/media/set/?set=a.10150177509673670.315052.202258228669&type=3
image

Unlike some and since this is Slavc not Greek forum, I suggest Ukraine to rename Odessa to Voden as much as Greece in 1923 renamed Voden to Edessa.  It appears that Odessa and Edessa are two variations of the same Hellenic etymon.