#431500

Anonymous

Dobar si, dobar, Bonsek, ali jako u krivu.
Prvo-4 C mi ih barem tradicionalno zovemo 4 C su zapravo 4 B
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Harleian_Ms6163_Emperour_of_Constantynenople_arms.gif
Tokom godina su se modificirali pa imamo nekoliko inačica. Ako gledaš kronologiju simbola svatit ćeš da se vrlo često kod slova B, di se zaobljeni dijelovi dodiruju, briše ili ne prikazuje ili se modificira (ovisno o autoru) samo slovo, što često dovodi do toga da slovo B izgleda vrlo slično slovu C. Ovo je sad stvar odnosa ćirilice i grčkog pisma. Slično ka i s našom šahovnicom koja je kroz povijest minjala broj redova i početno polje. Nije to ništa čudno.
Drugo-tzv prikazi 4 C kod Ahileja i u Vinčanskoj kulturi. Uzimaš ono šta ti paše, drugo ignoriraš. Kao prvo križ nije kršćanski simbol nego je poznat tisućama i tisućama godina. Ovo di ti navodiš 4 C nije slovo C nego se radi o inačici križa, kao što je i prikazano u ostatku slijeda, di su prikazane različite i izvedbe križa s različitom ornamentikom. Iza križa s tzv tvojim 4 C ide križ di su tzv tvoja 4 C spojena s rubovima križa, zatim ide križ sa spojenim rubovima da bi na kraju činija križ s kružnicom u obodu. Ako pogledaš red poviše vidit ćeš svastiku i njene inačice ispred nje i iza nje. Ubaci malo logike vidiš da sve to ima nekog smisla i reda. Kod novčića ista stvar nije slovo C nego druge linije od križe koje se spajaju s kružnicom. Često se naziva i balkenkreuz. Osim toga kao šta vidiš novćić je dekorativan.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/56/Regulation_WW_II_Upperwing_Balkenkreuz.png
Jesu li ovo 4 C ili njemački križ iz WWII.
Treće-Nije nitko ni rekao da je dvoglavi orao iz Bizanta. Govorija san o njemu u kontekstu naših prostora, di je preuzet od strane Bizanta. Inače dvoglavi orao je stari indoeuropski (ali ne izričito) simbol moći, božanstva, općenito božanske moći (zato su ga je i dinastija Komnen priuzela). Često je dvoglavi orao bio simbol za određena božanstva. Nema ko ga nije koristija od Hetita do Aršakunske dinastije. Može se naći od Indije do
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Seal_of_Karnataka.png
Rijeke u Hrvatskoj.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Wappen_Fiume.png
4-Pečat. A gde je pečat? :D "Bože, pomozi Strojomiru" (a i Bonseku). Pečat kaže to šta je na njemu napisano, a kaže mnogo toga. Da krenem. Pošto je na njemu tekst na dva jezika, grčki i staroslavenski, nije li tebi malo čudno da se svega par godina nakon misije Ćirila i Metoda, odma javlja kod Strojimira slavensko pismo i nova vjera kršćanstvo,kada se i srpski historičari slažu da je kršćanstvo primljeno u drugoj polovici 9 st. Bugari prihvaćaju ćirilicu tek krajem 9. st. tj. 893., dok recimo braća Ćiril i Metod 863. kreću u misiju. Pečat je vrlo važan, ali u ovoj fazi više otvara, nego zatvara stara. Neki autori navode da je slavni Časlav Klonimirović da naručiti pečat, da naglasi svoj legitimitet nad vlasti u Srbiji. S obzirom da je bio na bugarskom dvoru ida je bio oženjen Bugarkinjom, da je mogao i poznavat pismo itd. Brojni se vaši znanstvenici slažu s time da je Časlav taj koji je dao pečat napraviti, a znamo da je on vladao do sredine 10. st. U prilog ovome ide, citiram:" Bugarski car Simeon i sveštenik Konstantin, tvorac ćirilice, dolaze iz Carigrada u Bugarsku tek 889. godine, formirajući Preslavsku književnu školu koja traje sve do kraja velike Simeonove slave i smrti 927. godine. Što znači da ćirilica u Srbiju i nije mogla da uđe u upotrebu pre tog vremena, a tada je Srbijom zavladao Časlav Klonimirović, unuk kneza Strojimira. A Strojimirovo ime na pečatu ispisano je na staroslovenskom jeziku. Zato sam ubeđen da pečat nije urađen za života kneza Strojimira, već da ga je naručio njegov unuk Časlav."dr Radmilo Petrović. bez obzira na sve ove ne triba sumnjat da nekakav oblik srpske državnosti nije postojao prije Nemanjića.
Ajde brate Bonsek daj mi još materijala da te barba "Bečanin" nauči čagod :D