• This topic has 10 voices and 18 replies.
Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 20 total)
 • Author
  Posts
 • #346183

  Anonymous

  25 Facts About Nikola Tesla That You Didn’t Know

  Nikola Tesla was a Croatian, Serbian and American engineer of electricity, incredible Inventor, mechanical pioneer and person who’s visions have been hard to grasp for the population of his own time.

  Read the full story here

  #405024

  Anonymous

  Why you will regret this article:
  International conversation about Tesla: Free Energy, Energy Transportation, Brilliant Mind, Contributions to Humanity etc.
  Balkan conversation about Tesla:
  Person #1: SERB!
  Person #2: CROATIAN!
  and endless debate following that.

  #398801

  Anonymous

  So balkan people have higher priorities. That’s a good thing.

  #398799

  Anonymous

  That’s the South Slavs for you.Even our greatest scientist of all time was bat-shit crazy.

  #398800

  Anonymous

  @Gvarda you’re god damn right, but shhh you can’t say that about Tesla on the Internets…

  #396181
  Boris V.
  Boris V.
  Participant
  @dedushka

  Looking at the comments on Facebook and that Tesla quote on the end of this article…wow he really did have a point. Serbs and Croats are a solution to endless power supply system.

  #395272

  Anonymous

  Normal people don’t become great scientists. Or great anything else for that matter.

  #362630

  Anonymous

  Sorry, but Nikola Tesla WAS NOT a Croatian or American inventor and scientist. He was Serbian inventor, and his father was an Orthodox priest(you will agree that this has nothing common with America, also Orthodoxy almost has no connections wit Croatians). Its bond with Croatia is that he was born in a place that now belongs to Croatia, but then belonged to the Austro-Hungaria and was inhabited by Serb people. I am very proud of what the many appropriated because it shows how great inventor and a man he was, but it is necessary to be known that he was a Serbian nationality. But also he was a Slav!

  #362629

  Anonymous

  @slavserbia how was he a Serbian inventor? He was a Serb, no doubt about that, but how was he a Serbian inventor? He was born in Kingdom of Croatia (within Austro-Hungarian Empire) where he got his basic education. He got his further education in Graz (present day Austria) and Prague (present day Czech republic). While studying he applied two times for Matica Srpska scholarship, both times he was rejected. He visited Serbia one time in his entire lifetime, in 1892, when he was already recognized as an inventor and he stayed here for only two days. Serbia gave nothing to him. Austro-Hungarian Empire provided education, USA provided conditions and opportunities for his greatest inventions.

  I’m not saying Serbs shouldn’t be proud of him, you should, but you shouldn’t be so exclusive when talking about him. Tesla surely spins like a propeller in his grave when Serbs and Croats start debating about him. Discuss his work not his place of birth and ethnicity if you truly are proud and want to honor him.

  #362621

  Anonymous

  Nikola Tesla was born in Austria-Hungary, not in Croatia. His house and the Serbian Orthodox Church were destroyed by Croats in World War II, and you put that Nikola Tesla Croat?

  #362622

  Anonymous

  Tesla was born in Kingdom of Croatia, which was under AU empire. Nobody said he was a Croat. He was a Croatian Serb. Idiots and ignorants cannot accept the facts. @Dušan said it all.
  And @SV “His house were destroyed by Croats…” But you didn`t said that Croats build him a memorial center and museum.
  Like always, only semifacts are intruduced.

  #362619

  Anonymous

  @KnezIvan Da rekli su. U uvodnom delu teksta je navedeno ciji je sve Tesla pronalazac bio,ja nisam naveo to da je Srbin iz cista mira, vec iz neznanja autora teksta. Jedina kraljevina koja je bila suverena u AU(koja nije placala kruni nista zbog toga sto uopste postoje njene granice) je bila Kraljevina Madjarska, sa svojim Madjarskim kraljevima(nikikvim Hrvatsko-Madjarskim-termin koji sam dosta sretao po istorijskim temama;ali to je sad vec tematika neke sasvim druge price. Svako priznaje ono sto mu odgovara, a retko ko se priklanja istini i istorijskim cinjenicama.)
  Onim obicnim gradjanima kojima su porusili nisu digli nista, a i oni su tu ziveli vekovima. Velika je korist od svojatanja Nikole Tesle, nema nikakve koristi od “obicnih” ljudi.
  Ja licno sam isao u srednju skolu koja nosi Teslino ime, univerzitetski najbolji fakultet u svom dvoristu ima Teslin spomenik. Svaki Srbin smatra da je on nasa intelektualna svojina i da ga se nikada nece odreci, cak i ako u nekom mestu nema memorijalnog centra ili muzeja u njegovu cast. Mnogo mi je drago, ponovo naglasavam, da ga svi, a pogotovo Hrvati svojataju;kad bi hteli da pod svoje okrilje uzmu jednog Srbina.
  Nemam ni trunke mrznje ni prema jednom narodu, nacionalista sam, ali onaj koji neizmerno voli svoje kulturno i umetnicko nasledje, ali i koji postuje razlicitosti u svojoj i drugim zemljama. Svi smo mi Sloveni, samo nam puno treba da shvatimo da je nekom velikom igracu mnogo drago sto se medjusobno svadjamo i jedva podnosimo.
  @Dušan Nemoj mesati nacionalnost sa tim ko mu je finansirao skolovanje(ima mnogo npr. Hrvata iz Australije koji nikada nisu videli Hrvatsku, pa su opet Hrvati, tako da nema potrebe pominjati to da mu Srbija nije bila matica po pitanju obrazovanja; ali nije lose znati i sledece: Nikolin otac Milutin je bio nadareni pisac i poeta koji je posjedovao bogatu biblioteku u kojoj je i Nikola provodio svoje detinjstvo citajuci i uceci strane jezike, a Nikolina majka, Georgina bila je vredna žena s mnogo talenata .Smatra se da je Nikola Tesla upravo od majke nasledio sklonost ka istraživačkom radu).
  Tacno je da je jednom bio u Srbiji i to posto je obisao zavicaj da majku isprati sa ovoga sveta. I te kako cu nastavljati da uticem na svakoga ko ga svojata, jer to vredja nase kulturno nasledje, jer to vredja istinu. Jasne su cinjenice zasto jedna mala i slaba zemlja kakva je Srbija tad bila nije imala sredstava, a samim tim i interesovanja(ali to je bila vlada, a ne stav naroda-slozices se sa mnom da ni danas nije bolja situacija po pitanju saglasnosti naroda i vlada neke zemlje). To, da li sam ja “truly proud of him” sam objasnio ranije i ni o tome ne treba voditi pricu niti preispitivati iznesene cinjenice. Sto se tice njegovih dela, ona su nasiroko poznata svima koji su se bar malo interesovali oko elektro struke, a i te kako su poznata njegova dela jednos bivsem uceniku skole koja se bavi bas takvom strukom, i koja nosi bas njegovo ime. Dela su poznata, ono sto nije poznako sirokoj masi i sirokoj javnosti je to da je bio Srbin. Nema razloga za raspravu, niti za tim da se prevrce u grobu, kako si gore naveo, sve dok pustimo da Teslino nasledje bude okovano istinom o njemu i njegovom zivotu i stvaralastvu. Nadam se da nikog nisam uvredio, jer mi zaista to nije bila namera, i nadam se da sam objasnio sve detalje koji su bili sporni, a ticali su se ovog velikog coveka.
  Koristio sam se jezikom koji, predpostavljam, svi razumemo radi lakse komunikacije.
  Pozdrav,
  Јелисавац Немања :)

  #362350

  Anonymous

  Tesla was certainly a fascinating figure. I remember reading in a Tesla biography how he conducted a thought experiment as a child where he traced every one of his thoughts to the point of inception, and realized everyone of them ultimately derived from an external stimuli. From there he concluded some of the same things behaviorist psychologists and computer scientists would take decades more to think of.

  #362349

  Anonymous

  @slavserbia ja ništa nisam mešao, ali u engleskom se jasno razlikuje srpska nacionalnost od srpskog državljanstva (Serb/Serbian). Tesla je bio Srbin i to niko, nikad ne može da porekne. Hrvatske vlasti ga slave, jer je bio sa njihovih prostora (ne treba mešati politiku u to) i to treba da bude pohvalno, a ne da se dočekuje na nož. To, čime su se Nikolini roditelji bavili i kakvi su bili nema nikakve veze sa temom. Srbija je i sada jedna mala i slaba zemlja. Tesla i njegova dela su bila, jesu i biće iznad bilo koje nacije, njegova dela su dela čovečanstva, ne bilo koje nacije. Napisao sam da se “vrti” u grobu zato što uvek nailazim na iste rasprave na internetu među Srbima i Hrvatima, iako oba naroda u suštini tvrde jednu, istu stvar, da se Tesla, Srbin, rodio u Hrvatskoj (Kraljevina Hrvatska u okviru Austrougarske). Verujem da nikog nisi hteo da uvrediš, to nije bila ni moja namera. Svima je jasna istina o Tesli, nema potrebe za nekim otkrivanjem iste. We use English here because admins insist on it. Many people who visit this forum don’t speak any Slavic language and admins want to make all of this globally available .

  #384776

  Anonymous

  @Dušan To cime su mu se roditelji bavili i kako su ga u ranoj mladosti vaspitavali i te kako ima veze sa nacionalnom pripadnoscu, to sam naveo da bi bilo jasno cijoj tradiciji i kulturi treba zahvaliti za njegovo vaspitavanje i usmeravanje u dalji rad. Jos jedna stvar, Srbija ce uvek ostati teritorijiom mala i slaba, ali intelektualno velika i superiorna u odnosu na one koji zele da je umanje, nikad ukaljanog obraza i casti i dom ljudima cija filozofija nije “docekivanje na noz”. Verujem da je taj epitet rezervisan za pripadnike jednog drugog naroda, i ne bi se trebao koristiti taj termin dok se vodi debata o Tesli. I use Serbian language for writing. It belongs to the Slavic group of languages and I think that is not inappropriate to use it on this site because it enables site visitors to learn more about the Slovene culture, through language. Although this site provides the same thing.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 20 total)

You must be logged in to reply to this topic.

Slavorum

7 User(s) Online Join Server
 • Lucifer Morningstar
 • Fia
 • Tujev
 • (o)possum tamer 🐀 (kris)
 • Nexius
 • kony97