• This topic has 1 voice and 0 replies.
Viewing 1 post (of 1 total)
 • Author
  Posts
 • #344046

  Anonymous
  Elizabeta od Bosne

  Elizabeta od Bosne (u engleskoj literaturi Elisabeth of Bosnia, u poljskoj Elizabeta Bosniazka) je bila kraljica vladar Mađarske i Poljske, najveceg kraljevstva Evrope.Ova bosanska princeza rođen je u 1339. kao kći bosanskog bana Stjepana II Kotromanića i poljske princeze Elizabete od Piast, iz dinastije koja je vladala Poljskom. Njen prvi rodjak je bio Tvrtko I, buduci kralj Bosne.
  Kao mlada bosanska princeza boravila je takodje na ugarskom dvoru. Zaprosio ju je ugarski kralj Ludovik I. Takodje ju je zaprosio sin srpskog cara Dušana koji je trazio za miraz podrucje oko Hercegovine, ali je bosanski ban odbio tu ponudu.
  Tako se Elizabeta Kotromanić udala za ugarskog kralja, ali ona ni po cemu nije bila nize loze od ugarskog kralja, jer su i on i ona podjednako poticali iz velikih familija Piast, Mecklenburga i Pomeranije.

  Elizabeta od Bosne, smrcu njenog supruga ugarskog kralja, postaje de-facto Vladar Kraljevstvom Ugarske-Poljske pod kojima je bila i Hrvatska.
  Kcerka i prijestolonasljednica Maria je bila zarucena (obecana) sa Sigismund od Luksemburga.
  Istodobno Karlo Durazzo, kralj Napulja i guverner Dalmacije, zaprijetio je da će napasti i Ugarsku.
  Njih obadvojica su predstavljali prijetnju Elizabeti i njenoj moći i tako, u 1384, nasa Elizabeta počinje pregovore sa francuskim kraljem radi ženidbe njene kćerke Marie sa francuskim prijestolonasljednikom Louis (Lujom). S time je htjela ukinuti Marijin zaruku sa Sigismundom i sklapa tkz. "proxy-brak" (brak gdje mladenci nisu fizicki prisutni, vec se brak sklapa preko ugovora). Četiri mjeseca nakon što je ovaj proxy brak sklopljen, Sigismund Luksemburski napada Ugarsku i dao se vjencati sa Marijom, bez obzira na protivljenje Elizabete. Onda Elizabeta na sve nacine pokusava da se osveti za brak te i tom nadbiskupu koji ih je vjencao nastoji oduzeti ovlastenja, naime, tada je postojao raskol u Katolickoj Crkvi, jedni vladari su priznavali papu Clementa VII, dok su drugi papu Urbana VI.
  U isto vrijeme Charles Durazzo upada u Mađarsku 1385 i oduzima krunu, te su Elizabeta i Maria bile prisiljene da prisustvuju njegovoj krunidbi, pak kratkotrajnoj kao sto cemo sad vidjeti:
  Elizabeta je pokazivala lažne prijateljske osjećaje za Karla Durazzo, dok se njegova svita nije vratila nazad u Napulj. Nakon što su se njegove pristaše vratili u svoje domove, on ostao je bespomoćan. Elizabeta je djelovala brzo i pozvala ga u posjet u jednoj od svojih palača, gdje Karlo Durazzo biva izboden u njezinoj nazočnosti. Napad se dogodio 39 dana nakon njegove krunidbe. Tako je Elizabeta uspjela vratiti krunu svojoj kcerki Mariji.

  Poljski plemići nisu htjeli da priznaju Elizabetinu kćerku i prijestolonasljednicu krune Mariu i njenog zaručnika Sigismunda Luksemburškog za vladare Poljske. Htjeli su kraj unije s Ugarskom.
  Tada joj naša kraljica Elizabeta predložila svoju najmlađu kćerku Jadvigu za vladara u Poljskoj. Ali Elizabeta istovremeno odužava Jadvigin dolazak u Poljsku, nadajući se da će Sigismund Luksemburški otići iz Mađarske ako bude izabran za kralja Poljske.
  Elizabeta konačno dopušta Jadvigi da ode u Poljsku nakon 2 godine pregovora, gdje je okrunjuju Kraljem (ne kraljicom). Elizabeta je također zatražila da zakonom usvoji Jadviginog muza Jogaila od Litve, u slucaju ako joj kćerka umre, da onda on moze postati kralj Poljske. (a ne neko drugi)

  U 1386, Elizabeta putuje u Hrvatsku sa svojom kćerkom Mariom. Na putu bivaju napadnute iz zasjede od hrvatskih pobunjenika.(Hrvatska je bila dio Ugarskog kraljevstva). Njihova pratnja se borila sa napadačima, ali su svi ubijeni, a Elizabeta i njena kćer bivaju zatocene u tvrđavi u Novigradu u južnoj Hrvatskoj. Elizabeta uspjeva prokrijumčariti plan za oslobadjanje Mlečanima, ali biva zadavljena po nalogu hrvatskog plemića Ivana od Paližna.
  Trupe Marijinog supruga Sigismunda izbavljaju Mariu iz zarobljeništva ubrzo nakon što joj je majka Elizabeta ubijena.
  Oslobadjanje se desilo iz pomoc bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanica (Elizabetinog stricevica s kim je odrasla), za sto je Tvrtko dobio pocasno zvanje gradjanina Venecije.

  **Elisabeta Kotromanic je bila u isto vrijeme samohrana majka i žena-vladar koja je efikasno vladala jednim od najvećih evropskih kraljevstva tog vremena.
  Iako je Elizabeta ubijena nakon što je zarobljena od strane pobunjenika, ona je uspjela odbraniti prava njezinih kćerki na Krunu.
  Nakon Elisabetine smrti nijedna žena nije vladala ugarskim kraljevstvom do Marije Terezija od Austrije (1740-1780), sto je je 400 godina kasnije.
  -Elisabeta od Bosne je bila kraljica Ugarske pune 34 godine!

  Kao što smo već vidjeli, princeza Maria, kao najstarije dijete kraljice Elizabete Kotromanić i ugarskog kralj Ludoviga I, bila je nasljednik ugarske Krune. U 1385. se udala za Sigismunda Luksemburškog čime on dobiva pristup ugarskoj kruni.
  Ali, u stvari, Elizabeta je jos uvijek bila kraljica Ugarske i moćno je vladala kraljevstvom. Sigismund i njegov brat kralj Bohemije su bili protiv Elizabete. Ona, s druge strane, nije bila oduševljena da Sigismund vlada zajedno sa njenom kćerkom i nasljednicom Mariom.

  Kao što smo već ranije pisali, Elizabeta i Maria su bili zarobljene 1386. od strane hrvatskih plemića, ali vjerojatno po nalogu Marijinog promicljivog i opakog sedamnaest-godišnjeg supruga Sigismunda. Elizabeta je ubijena u zarobljeništvu. Ne može se iskljuciti da je se Sigismund htio rijesiti, kako bi zavladao kraljevstvom.

  Tako, od 1387, Maria i Sigismund su službeno bili zajednički vladari Ugarske, ali u stvari je Sigismund vladao sam. Maria mu nikad nije oprostila za smrt njene majke Elizabete Bosanske i potom su živjeli odvojenim životima i imali odvojena kućanstva.

  Kraljica Maria je umrla 17. maja 1395, pod sumnjivim okolnostima. U 1405, nešto tajno, Sigismund je ozenio Barbaru Celjsku, Marijinu rođakinju po bosanskoj strani: (Naime, Barbarina baka Katarina Kotromanić je bila sestra (po nekima prva rodica) naše Elizabete Kotromanić.)
  U 1410, Sigismund je izabran za cara Svetog Rimskog Carstva.

  image
  Her crown

  image
  Kraljica prikazana na škrinji Sv. Šimuna

  image
  Replika škrinje – na desnoj strani prikazana smrt Stjepana II Kotromanića

Viewing 1 post (of 1 total)

You must be logged in to reply to this topic.

Slavorum

11 User(s) Online Join Server
 • Glockamole
 • Lucifer Morningstar
 • Jan Pat II
 • Tujev
 • кошка
 • Piachu