• This topic has 2 voices and 2 replies.
Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
 • Author
  Posts
 • #346437

  Anonymous

  http://novamakedonija.com.mk/DetalNewsInstant.asp?vestInstant=32730
  сабота, 29 март 2014, 19:24

  Македонија
  Најзначајните културно-историски знаменитости од Македонија и Бугарија во дигитална форма

  Во рамки на проектот „Дигитална култура за регионална кохезија“ што со средства од ИПА програмата за прекуграничен развој го реализираа Здружението за техничка култура „Народна техника“ од Струмица и здружението „Без граници 21“ од Ќустендил, соседна Бугарија, денеска во Струмица беа претставени првите резултати од овој едногодишен проект, јави МИА.
  image
  Како што истакна претседателката на Сојузот на Народна техничка на Македонија Христина Спасевска, со реализацијата на овој заеднички прекуграничен проект се зближија младите од Струмица и Ќустендил, преку најубавиот начин, а тоа е културната размена и дигиталната промоција на културните добра во двете соседни држави.
  – Над 400-тината мини картички, во кои се наоѓаат културно-историските знаменитости од  двете земји, се плод на заедничката работа на младите ентузијасти од двете земји. Истовремено плод на овој проект се и виртуелните програми од 360 степени, за 20 локации во Македонија и исто толку во Бугарија, кои преку порталот на проектот се достапни на целиот свет. Ова само по себе зборува за посветоноста и заедничкиот труд на овие млади и нивната желба за уште поголема и поубава, овој пат дигитална презентација на нивните земји, рече Спасевска.
  Младите учесници во овој проект се претставија со свои филмски дела и на годинашниот Државен фестивал на непрофесионалниот филм во Струмица, на тема туристички убавини, а гости на фестивалот беа педесетина млади учесници во проектот од Бугарија.
  Завршна активност од овој прекуграничен проект е „Балкански фестивал за дигитална култура и репродуктивна уметност“ кој ќе се одржи во Ќустендил.

  #430728

  Anonymous

  Македонските и бугарски енолози ќе промовираат балканско вино

  http://www.sitel.com.mk/mk/makedonskite-i-bugarski-enolozi-kje-promoviraat-balkansko-vino-0

  Како да се зајакне соработката во винската продукција меѓу Македонија и Бугарија,  да се освојат светските пазари со квалитетните вина со Балканско географско потекло и да се следат и применуваат новостите во винопроизводството во развој на винскиот туризам. Ова се прашањата на кои ќе се фокусира Здружението на енолози на Македонија, за што голема помош ќе бидат искуствата кои на овој план ги имаат нивните бугарски колеги. Најголем проблем на домашните винарии е што се увозно зависни од репроматеријали во производството на вино, а задоволува квантитетот на македонското винско грозје.

  <img alt="image" src="http://www.sitel.com.mk/sites/default/files/styles/large/public/statija/teaser-

  images/2014/april/gdfdf3563636.png?itok=wYtxGIu3″ />

  #430729

  Anonymous

  Macedonian and Bulgarian national televisions signed an agreement for transmitting their signals in both the countries. People in Macedonia will be able to watch BNT for free on their cables, while people in Bulgaria will be able to watch MRTV for free on their cables.

  I think MRTV had this agreement with all of the national televisions of former Yugoslavian countries, but not with Bulgaria. This will be great opportunity for bridging the modern cultural gap between Macedonia and Bulgaria, which is relatively big compered to the closeness of Macedonia to the other South Slavic countries.

  http://www.alfa.mk/News.aspx?ID=79233#.U7aLCZSSxAE

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)

You must be logged in to reply to this topic.

Slavorum

4 User(s) Online Join Server
 • jorgos
 • kony97
 • Fia
 • Tujev