#362619

Anonymous

@KnezIvan Da rekli su. U uvodnom delu teksta je navedeno ciji je sve Tesla pronalazac bio,ja nisam naveo to da je Srbin iz cista mira, vec iz neznanja autora teksta. Jedina kraljevina koja je bila suverena u AU(koja nije placala kruni nista zbog toga sto uopste postoje njene granice) je bila Kraljevina Madjarska, sa svojim Madjarskim kraljevima(nikikvim Hrvatsko-Madjarskim-termin koji sam dosta sretao po istorijskim temama;ali to je sad vec tematika neke sasvim druge price. Svako priznaje ono sto mu odgovara, a retko ko se priklanja istini i istorijskim cinjenicama.)
Onim obicnim gradjanima kojima su porusili nisu digli nista, a i oni su tu ziveli vekovima. Velika je korist od svojatanja Nikole Tesle, nema nikakve koristi od “obicnih” ljudi.
Ja licno sam isao u srednju skolu koja nosi Teslino ime, univerzitetski najbolji fakultet u svom dvoristu ima Teslin spomenik. Svaki Srbin smatra da je on nasa intelektualna svojina i da ga se nikada nece odreci, cak i ako u nekom mestu nema memorijalnog centra ili muzeja u njegovu cast. Mnogo mi je drago, ponovo naglasavam, da ga svi, a pogotovo Hrvati svojataju;kad bi hteli da pod svoje okrilje uzmu jednog Srbina.
Nemam ni trunke mrznje ni prema jednom narodu, nacionalista sam, ali onaj koji neizmerno voli svoje kulturno i umetnicko nasledje, ali i koji postuje razlicitosti u svojoj i drugim zemljama. Svi smo mi Sloveni, samo nam puno treba da shvatimo da je nekom velikom igracu mnogo drago sto se medjusobno svadjamo i jedva podnosimo.
@Dušan Nemoj mesati nacionalnost sa tim ko mu je finansirao skolovanje(ima mnogo npr. Hrvata iz Australije koji nikada nisu videli Hrvatsku, pa su opet Hrvati, tako da nema potrebe pominjati to da mu Srbija nije bila matica po pitanju obrazovanja; ali nije lose znati i sledece: Nikolin otac Milutin je bio nadareni pisac i poeta koji je posjedovao bogatu biblioteku u kojoj je i Nikola provodio svoje detinjstvo citajuci i uceci strane jezike, a Nikolina majka, Georgina bila je vredna žena s mnogo talenata .Smatra se da je Nikola Tesla upravo od majke nasledio sklonost ka istraživačkom radu).
Tacno je da je jednom bio u Srbiji i to posto je obisao zavicaj da majku isprati sa ovoga sveta. I te kako cu nastavljati da uticem na svakoga ko ga svojata, jer to vredja nase kulturno nasledje, jer to vredja istinu. Jasne su cinjenice zasto jedna mala i slaba zemlja kakva je Srbija tad bila nije imala sredstava, a samim tim i interesovanja(ali to je bila vlada, a ne stav naroda-slozices se sa mnom da ni danas nije bolja situacija po pitanju saglasnosti naroda i vlada neke zemlje). To, da li sam ja “truly proud of him” sam objasnio ranije i ni o tome ne treba voditi pricu niti preispitivati iznesene cinjenice. Sto se tice njegovih dela, ona su nasiroko poznata svima koji su se bar malo interesovali oko elektro struke, a i te kako su poznata njegova dela jednos bivsem uceniku skole koja se bavi bas takvom strukom, i koja nosi bas njegovo ime. Dela su poznata, ono sto nije poznako sirokoj masi i sirokoj javnosti je to da je bio Srbin. Nema razloga za raspravu, niti za tim da se prevrce u grobu, kako si gore naveo, sve dok pustimo da Teslino nasledje bude okovano istinom o njemu i njegovom zivotu i stvaralastvu. Nadam se da nikog nisam uvredio, jer mi zaista to nije bila namera, i nadam se da sam objasnio sve detalje koji su bili sporni, a ticali su se ovog velikog coveka.
Koristio sam se jezikom koji, predpostavljam, svi razumemo radi lakse komunikacije.
Pozdrav,
Јелисавац Немања :)

Slavorum

6 User(s) Online Join Server
  • Australian Santa
  • Lyutenitsa™
  • Симеон
  • m1tric
  • MaRk0V
  • Shvo