in

Macedonian Artist Combined Socialist Era Posters With Popular Capitalistic Era Comic Superheroes

Photo: Zoki Cardula / Instagram

A Macedonian designer whose name is Zoran Cardula has conducted an art experiment and combined Soviet posters and images of popular comic books. The result is rather interesting. For example, Hulk has become an ardent opponent of alcohol while captain America is honoring the instructions of Vladimir Lenin. So let’s check out how comic book heroes would look like if they lived in the USSR. More: InstagramBehance h/t: englishrussia

Поддршка на занаечиството во Крушево. Ви го претставувам традиционалното крушевско овчо сирење од фармата „Катиц” на фамилијата Љума која повеќе од 100 години се занимава со производство на сирење. Крушево кое беше познато по производство на сирење и сточарство, можеби повеќе од 100 фамилии се бавеа со сопствено производство на сирење но за жал сега во градот остана уште неколку фамилии кои ја продолжуваат оваа традиција. Сирење направено само од овчо млеко и сол без никакви адитиви по стар фамилијарен рецепт. Па ако одите во Крушево сега знаете каде да побарате сирење. Постерите се со суперхерои зошто занаитчиите во Крушево се баш тоа – СУПЕРХЕРОИ #cardula #chees #cheesefactory #tradition #crushuva #krushevo #sirenje #poster #supportlocal #illustrstion #funny #sheepcheese #craftsmen #handicraft

135 Likes, 0 Comments – Zoran Cardula (@cardula) on Instagram: “Поддршка на занаечиството во Крушево. Ви го претставувам традиционалното крушевско овчо сирење од…”

Мој постер во мој стил како поддршка на занаечиството во Крушево. Уште многу малку занаети и занаетчии останаа во Крушево па ова е еден мал потик да се направи нешто како да се спасат занаетите и да се помогне. Доаѓа зима а другар ми Тошо ги прави ( можеби и единствен во државата) најдобрите санки. Комплетно рачна изработка, по сите тертипи, процес кој трае околу 6 месеци за да се направи една санка. Па бујрум на кој му треба санка, рачно изработена еве информација каде може да ја набави. Постеров е изненадување за Тошо 🙂 #cardula #krushevo #crushuva #sanki #winter #apolokrushevo #sled #winteriscoming #poster #illistrstration #fun

190 Likes, 1 Comments – Zoran Cardula (@cardula) on Instagram: “Мој постер во мој стил како поддршка на занаечиството во Крушево. Уште многу малку занаети и…”

Во чест на 45 години од постоење на галеријата Анагор и отварање на нов галериски простор на Анагор – моja изложба со суперхероите во советски стил. Бујрум на 15 ноември /петок/ #cardula #superheroes #exhibition #izloxba #posters #illustration #retro

41 Likes, 1 Comments – Zoran Cardula (@cardula) on Instagram: “Во чест на 45 години од постоење на галеријата Анагор и отварање на нов галериски простор на Анагор…”

Во чест на 45 години од постоење на галеријата Анагор и отварање на нов галериски простор на Анагор – моja изложба со суперхероите во советски стил. Бујрум на 15 ноември /петок/ #cardula #superheroes #exhibition #izloxba #posters #illustration #retro

62 Likes, 0 Comments – Zoran Cardula (@cardula) on Instagram: “Во чест на 45 години од постоење на галеријата Анагор и отварање на нов галериски простор на Анагор…”

Juroj Gagarin #cardula #jurijgagarin #cosmos #soviet #sovietstyle #illustration #sssr #socialism #planet #slava #redstar

118 Likes, 1 Comments – Zoran Cardula (@cardula) on Instagram: “Juroj Gagarin #cardula #jurijgagarin #cosmos #soviet #sovietstyle #illustration #sssr #socialism…”

Comic Book Heroes In Soviet style #cardula #comic #comicheroes #sovietstyle #fun #illustration #poster #retro #marvel #nostalgia #comicbook #sovet #sovietpropagandaposters link: https://www.boredpanda.com/comic-book-heroes-in-soviet-style/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=organic

162 Likes, 3 Comments – Zoran Cardula (@cardula) on Instagram: “Comic Book Heroes In Soviet style #cardula #comic #comicheroes #sovietstyle #fun #illustration…”

Comic Book Heroes In Soviet style #cardula #comic #comicheroes #sovietstyle #fun #illustration #poster #retro #marvel #nostalgia #comicbook #sovet #sovietpropagandaposters link: https://www.boredpanda.com/comic-book-heroes-in-soviet-style/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=organic

110 Likes, 0 Comments – Zoran Cardula (@cardula) on Instagram: “Comic Book Heroes In Soviet style #cardula #comic #comicheroes #sovietstyle #fun #illustration…”

Comic Book Heroes In Soviet style #cardula #comic #comicheroes #sovietstyle #fun #illustration #poster #retro #marvel #nostalgia #comicbook #sovet #sovietpropagandaposters link: https://www.boredpanda.com/comic-book-heroes-in-soviet-style/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=organic

134 Likes, 2 Comments – Zoran Cardula (@cardula) on Instagram: “Comic Book Heroes In Soviet style #cardula #comic #comicheroes #sovietstyle #fun #illustration…”

What do you think?

3.4k Points

Leave a Reply

Polish October be like …

You would not expect this from Polish 😂